Naslovna SvijetEuropa Nordkapp – najsjevernija točka Europe???

Nordkapp – najsjevernija točka Europe???

Anica Čuka

Naziv Nordkapp dolazi iz engleskog North Cape ili Sjeverni rt, a odnosi se na rt smješten na sjevernom dijelu Norveške. Stari norveški naziv rta je bio Knyskanes, a općina kojoj je on pripadao nazivala se Kjelvik po istoimenom ribarskom naselju. Godine 1944. Nijemci su ga u potpunosti razrušili te se nikad nije obnovilo. Kao posljedica toga događaja, godine 1950. čitava općina promijenila je naziv u Nordkapp po istoimenom rtu. Osim što je poznat po tome što ga se često navodi kao najsjeverniji europski rt, radi se o prostoru iznimne prirodne ljepote koji je posljednjih desetljeća postao prava turistička atrakcija te jedna od najpoznatijih lokacija za promatranje ponoćnog sunca. Nordkapp je ustvari klif visok maksimalno 307 m kojega godišnje posjeti gotovo 200000 stranih i domaćih gostiju. No, je li on ujedno i najsjevernija točka Europe? Definitivno NE!

Kod definicije najistaknutijih sjevernih, južnih, istočnih ili zapadnih točaka pojedinih kontinenata može se uzeti u obzir kopnena ili otočna točka. Zanimljivo je da se Nordkapp u nekim izvorima čak navodi kao najsjevernija kopnena točka što je pogrešno stoga što se on ne nalazi na kopnu već je smješten na otoku Magerøya. Uz to, na istom otoku svega kilometar i pol sjevernije od “najsjevernijeg” europskog rta nalazi se rt Knivskjellodden (71° 11′ 09” N), manje poznat i manje spominjan u literaturi. Najsjevernija kopnena točka Europe ustvari je Kinnarodden (71° 08′ 02” N) na norveškom poluotoku Nordkinnhalvøya.

No, ukoliko tražimo najsjeverniju otočnu točku Europe, onda svakako treba obratiti pozornost i na najsjevernije otočne skupine koje administrativno povezujemo uz Europu ili znatno šire, uz Euroaziju. Otočna skupina Svalbard koja administrativno pripada Kraljevini Norveškoj nalazi se otprilike između 74° i 81° N. Ukoliko bi se Svalbard uzeo u obzir kao najsjevernije europsko otočje onda bi najsjevernija otočna točka Europe bila na otočiću Rossøya (80° 49′ 45” N) unutar navedene otočne skupine. Zanimljivo je da se čak i na Nordaustlandetu, jednom od tri najveća svalbardska otoka, nalazi rt Nordkapp. No, sjevernije od Svalbarda nalazi se otočna skupina Zemlja Franje Josipa koja je sastavni dio Euroazije, administrativno pripada Rusiji, a čini ju ukupno 191 otok. Kako se radi o otočnoj skupini koja je dio Arkhangelsk Oblasti, a koja spada u europski dio Rusije, onda bi se kao najsjeverniju točku Europe moglo navesti rt Fligely koji je dobio ime po  austrijskom kartografu Augustu von Fligelyu (1811.-1879.), a koji se nalazi na otoku Princa Rudolfa (81° 48′ 24” N).

Iako je zasigurno lakše izgovoriti i zapamtiti riječ Nordkapp, ukoliko doista želimo postaviti najsjeverniju granicu europskoga kopnenog ili otočnog prostora, vjerujem da je došlo vrijeme da se uzme u obzir činjenica da niti Norvežani u svojim službenim geografskim statistikama ne govore o Nordkappu kao najsjevernijoj točki njihove zemlje. On je postao tek turistička atrakcija i općina u kojoj obitava preko 90% norveških Laponaca.

Povezane objave

GEOGRAFIJA.HR
Obrazovni portal Hrvatskog geografskog društva i
Geografskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

©2023 Geografija.hr. Sva prava pridržana.

Skip to content