Naslovna Hrvatska Prof. dr. sc. Zoran Curić – nisam suautor neznanja, nesposobnosti i opterećenosti u ”katalozima znanja”

Prof. dr. sc. Zoran Curić – nisam suautor neznanja, nesposobnosti i opterećenosti u ”katalozima znanja”

Zoran Curić

Dana 29. studenoga 2004. objavljeni su katalozi znanja iz geografije na web stranici Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Iako sam razriješen dužnosti voditelja predmetnog povjerenstva za geografiju još 3. studenoga 2004. sve do objave kataloga, prema web stranici Ministarstva, i dalje sam bio na popisu članova predmetnog povjerenstva. Dan kasnije napokon sam razriješen dužnosti voditelja i na webu Ministarstva. Imenovana je nova voditeljica prof. dr. sc. Željka Šiljković, koja je na ”dužnosti” bila nekoliko sati mimo svoje volje. Naslijedila ju je kolegica mr. sc. Dragica Husanović Pejnović.

I što se ja opet bunim i zašto ne želim biti ”vrhunski” stručnjak? Dok pišem ove retke (6. 12.) još uvijek sam visoko rangirani član predmetnog povjerenstva za geografiju na webu Ministarstva. Prema tome bih trebao biti suautor spasonosnog uratka, napravljenog u tri tjedna, koji će riješiti sve probleme u našemu školstvu. Međutim, nisam suautor niti sam na bilo koji način sudjelovao u radu povjerenstva nakon 3. studenoga 2004. Tog dana sam s većinom članova tadašnjeg povjerenstva ispraćen iz Ministarstva, a istovremeno su na naša mjesta došli novi stručnjaci s kojima nije bilo daljnje suradnje.

Projekt izrade kataloga znanja loš je posao ma koliko odgovorni šutjeli o tome. Nakon nekoliko mjeseci torture umjesto proklamiranog znanja vidljivo je neznanje, umjesto sposobnosti uočljiva je nesposobnost, nije provedeno rasterećenje nego opterećenje svih kojima je stalo do boljitka hrvatskoga školstva. Tako smo dobili kataloge neznanja, nesposobnosti i opterećenosti na čak 2 839 stranica.

O sadržaju ”kataloga” nije potreban komentar, jer nešto što je pisano po čudnoj metodologiji zasigurno ne može biti dobro. Do danas nije poznat autor famozne metodologije, ne zna se tko je i gdje o njoj raspravljao i kada ju je usvojio. Rečeno je da svi moraju slijediti točke koje su se u hodu mijenjale, pa ih je bilo 12, 13, 14 i na kraju opet svi katalozi nisu ujednačeni. A navodno su morali biti ujednačeni da bi bile moguće usporedbe među nastavnim predmetima. Ne vidim potrebu uspoređivanja između fizike i povijesti, kemije i likovne kulture, geografije i glazbene kulture…, ali vjerojatno ja tu ništa ne razumijem.

Skupina od 300-tinjak vrhunskih stručnjaka prihvatila je metodologiju bez puno razmišljanja. Kažu mi tako mora biti, jer ”veži konja gdje ti gazda kaže”. Zaboravljaju da struka nema gazdu, a o konjima nekom drugom prilikom. Kako su izabrani vrhunski stručnjaci također nije poznato, dugo su traženi, osobito za neke nastavne predmete. Nekima se i prijetilo da bi postali vrhunski. Činjenica da je netko prof. dr. ne znači da je vrhunski za sva područja, čak se ni akademici ne razumiju u sve, osim nekih. Nije sramota ne znati, važno je znati gdje pronaći potrebno znanje. Što ako netko ne zna da ne zna? To je kratkoročno komično, a dugoročno tragično i opasno. A autor metodologije ne zna da ne zna!

Za kraj, istine radi. Predmetno povjerenstvo za geografiju potpisano na webu Ministarstva nije autor priloženog ”kataloga za geografiju”. Zato se za sva pitanja i odgovore treba obratiti pravom povjerenstvu koje sačinjavaju:

Geografski stručnjaci sa Sveučilišta na kojima se studira geografija (slučajno nema ni jednog nastavnika ili suradnika s Geografskoga odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu i Odjela za geografiju Sveučilišta u Zadru).

Geografi i ostali stručnjaci s drugih visokih učilišta i fakulteta:

1. Mr. sc. Dragica Husanović Pejnović, Visoka učiteljska škola Gospić, (voditeljica)
2. Prof. dr. sc. Vladis Vujnović, Geofizički odsjek PMF-a, Zagreb
3. Prof. dr. sc. Miljenko Lapaine, Geodetski fakultet, Zagreb

Nastavnici geografije u osnovnim i srednjim školama:

4. Zdenka Čukelj, prof., OŠ Luka, Sesvete, (tajnica)
5. Mr. sc. Jozo Ćavar, prof., OŠ Mladost, Zagreb
6. Božidar Nevžala, prof., OŠ Ante Kovačića, Zagreb
7. Ana Vodvarka, prof., OŠ J. A. Komenskoga, Daruvar
8. Daniel Štimac, prof., OŠ Malešnica, Zagreb
9. Zdravko Dominik, prof., OŠ Ante Starčevića, Zagreb
10. Oliver Kvasina, prof., OŠ Fran Franković, Rijeka
11. Zoran Ljubić, prof., OŠ Spinut, Split
12. Jela Moguš, prof., OŠ A. Mihanovića, Osijek
13. Anica Fumić, prof., OŠ F. K. Frankopana, Osijek
14. Dubravka Latinčić, prof., OŠ Dugo Selo, Dugo Selo
15. Mirjana Perišić, prof., OŠ D. Kušlana, Zagreb
16. Stipe Perišić, prof., Športska gimnazija, Zagreb
17. Snježana Horvatić, prof., OŠ Bogumil Toni, Samobor
18. Anđela Bilić, prof., OŠ Ludbreg, Ludbreg

Dragi geografi, želim Vam puno zabave u raspravi i sreće u budućnosti. Trebat će vam!

Zoran Curić

Katalog gore navedenog povjrenstva možete pročitati na stranicama Ministarstva.

Povezane objave

GEOGRAFIJA.HR
Obrazovni portal Hrvatskog geografskog društva i
Geografskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

©2023 Geografija.hr. Sva prava pridržana.

Skip to content