Uz Svjetski dan vode: Voda u trećem mileniju

Uredništvo geografije.hr

22. ožujka 2005.

l

UVOD

U suvremenom svijetu voda postaje sve značajniji resurs. Dinamičan razvitak društva i sve veći pritisci na prirodni okoliš, a samim time i na vodu, postaju jedno od ključnih pitanja održivog razvoja.

U suvremenom svijetu voda postaje sve značajniji resurs. Dinamičan razvitak društva i sve veći pritisci na prirodni okoliš, a samim time i na vodu, postaju jedno od ključnih pitanja održivog razvoja. Republika Hrvatska ubraja se u red zemalja, ukupno gledajući, vrlo bogatih vodom, na svjetskoj razini nalazi se među trideset vodom najbogatijih zemalja, a u Europi je na vrlo visokom trećem mjestu iza Islanda i Norveške. Uzmu li se u obzir ove činjenice postaje jasno da voda za Hrvatsku predstavlja prvorazredni faktor razvoj i jedan od ključnih prirodnih resursa budućnosti.

Opća skupština Ujedinjenih naroda je rezolucijom A/RES/47/193 od 22. veljače 1993. odlučila da se 22. ožujka svake godine obilježi kao Svjetski dan voda. Ideja se sastoji u tome da se na taj dan u čitavom svijetu posebno skrene pozornost na probleme vezane za vodu i vodne resurse.

Uredništvo Geografije.hr priključilo se obilježavanju ovog važnog događaja. Tri autorska članka i intervju prilozi su kojima Vam želimo približiti problematiku voda, potaknuti Vas na razmišljanje o vodi i možda promijeniti Vaš odnos prema vodi.

Uredništvo Geografije.hr

Voda u trećem mileniju

O postanku hidrosfere

Voda: resurs 21. stoljeća (intervju s prof.dr.sc. Darkom Mayerom)

Vode Australije

Skip to content