Naslovna TemeGeofizika Andrijin vremeplov u Bakru

Andrijin vremeplov u Bakru

Luka Jakopčić

Dok nam klimatske promjene, tuče i prolomi oblaka sve jače pušu za vratom, zanimljivo je u ruke uzeti tekst o “tornadu kraj Novske” iz 1892. godine. Nevrijeme koje je u zrak diglo 13 t težak vlak te ga nosilo zrakom 30-ak metara fasciniralo je i jednog od pionira svjetske meteorologije i geofizike, a ujedno i autora spomenutog opisa – Andriju Mohorovičića (1857.-1936.). Za razliku od većine drugih poznatih hrvatskih znanstvenika koji su karijere zapravo ostvarili u inozemstvu, rođeni Primorac Mohorovičić nedugo nakon studija u Pragu vratio se u zavičaj. Predavajući na Pomorskoj školi u Bakru 1882-1891., Andrija je istodobno prikupljao i mnogobrojne meteorološke podatke (u Bakru je 1887. osnovao i meteorološku postaju). Ovo je rezultiralo doktoratom na Zagrebačkom sveučilištu, gdje je od 1893. predavao geofiziku i astronomiju. U to vrijeme je već bio upravitelj svih meteoroloških postaja u Hrvatskoj, da bi 1901. osnovao i zagrebačku seizmološku postaju. Seizmološki rad ga je 1910. doveo i do najvećeg otkrića – granice između Zemljine kore i plašta, danas poznatije kao Mohorovičićev diskontinuitet ili, jednostavnije, Moho sloj.

Andrija Mohorovičić.

Lik i djelo ovog u punom smislu “svjetskog, a našeg” znanstvenika predstavila je i “Šetnja kroz povijest”, tradicionalni kulturno-turistički program održan 25. lipnja 2022. u sklopu prvog dana “Margaretinog leta” u Bakru. Ove godine posvećena Mohorovičiću, šetnja nas je provela vremeplovom njegova života i to pod vodstvom troje vodiča-interpretatora: Ive Sille, Sabine Gvozdić i Bore Štrbca, velikog poznavatelja bakarske povijesti i profesora tamošnje Pomorske škole. Ovom prilikom kostimiran u Andriju glavom i bradom, inače svog daljeg pretka, prof. Štrbac je pedesetak posjetitelja proveo mjestima koja su inspirirala velikog znanstvenika, kao i njegovom spomen-sobom u Pomorskoj školi. Ovom prilikom u njoj su izloženi i dosad neviđeni predmeti iz Mohorovičićeve privatne ostavštine.

Sudeći prema dojmovima prisutnih, interpretacijska šetnja pokazala se kao pun pogodak, spajajući baštinsko-edukativni sadržaj o ocu hrvatske meteorologije i seizmologije sa zanimljivim kulturno-turističkim doživljajem.

Povezane objave

GEOGRAFIJA.HR
Obrazovni portal Hrvatskog geografskog društva i
Geografskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

©2023 Geografija.hr. Sva prava pridržana.

Skip to content