Satelit “Michael Freilich” uskoro u orbiti

Nenad Buzjak

24. listopada 2020.

l

UVOD

Kako će nova satelitska misija Sentinel-6, koja započinje lansiranjem novog satelita u studenom 2020., poboljšati naše znanje o oceanima, obalama, atmosferi i klimatskim promjenama?

Najnoviji satelit u Zemljinoj orbiti trebao bi biti lansiran 10. studenog ove godine iz zrakoplovne baze Vandenberg u Kaliforniji (SAD). Misija, koja će trajati 5 i pol godina, rezultat je američko-EU partnerstva. Satelit će prikupljati podatke o globalnoj razini mora u svjetlu klimatskih promjena. Prikupljat će se i precizni podaci o atmosferskoj temperaturi i vlažnosti koji će pomoći u poboljšavanju vremenskih prognoza i klimatskih modela. Satelit je dobio ime po dr. Michaelu Freilichu, bivšem direktoru NASA-inog Odjela za znanosti o Zemlji i neumornom zagovorniku unapređenja satelitskih istraživanja oceana.

Pregled satelita nakon dolaska na lansirno mjesto Vandenberg u Kaliforniji. Foto: ESA.

Kako će satelit “Michael Freilich” proširiti naše znanje o oceanu i klimi?

1. Satelit će prikupljati informacije koje će pomoći istraživačima da shvate kako i koliko brzo klimatske promjene utječu na promjene morskih obala.

Brzina rasta razine oceana ubrzavala je tijekom posljednja dva desetljeća, a znanstvenici očekuju da će se u narednim godinama taj proces i ubrzati. Porast razine mora promijenit će obale i povećati njihovu ranjivost na valove, plime i oluje. Da bi bolje razumjeli kako će ti procesi utjecati na čovječanstvo, istraživači trebaju vremenski dugačke klimatske zapise – nešto što će im dati Sentinel-6 “Michael Freilich”.

2. Satelit će vidjeti ono što prethodne misije ovog tipa nisu mogle.

U praćenju globalne razine mora od 2001. godine, dosadašnji sateliti bili su u mogućnosti pratiti velika događanja u oceanima poput Golfske struje i vremenske pojave poput El Niña i La Niñe koje se protežu na tisuće kilometara. Međutim, mjerenje manjih varijacija razine mora u blizini obale, koje mogu utjecati na plovidbu i komercijalni ribolov, bilo je izvan njihove mogućnosti. Sentinel-6 prikupljat će podatke u većoj rezoluciji. Imati će novu tehnologiju baziranu na instrumentu Advanced Microwave Radiometer (AMR-C) koji će, zajedno s radarskim visinomjerom misije Poseidon-4, omogućiti istraživačima da vide manje i složenije procese, posebno u blizini obalnih linija.

3. Sentinel-6 temelji se na vrlo uspješnom američko-europskom partnerstvu.

Sentinel-6 prvi je zajednički pothvat NASA-e i ESA-e ove vrste i prvo takvo međunarodno sudjelovanje u programu Copernicus Europske unije. Program nastavlja desetljećima dugu tradiciju suradnje između NASA-e, Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA) i europskih partnera, uključujući ESA, EUMETSAT i francuski Nacionalni centar za svemirske studije (HNOS). Međunarodna suradnja omogućuju pristup većem fondu resursa i ekspertiza raznih stručnjaka. Koliko je takva suradnja važna dokazuju brojni znanstveni radovi istraživača koji su koristili podatke o razini mora prikupljene nizom američko-europskih satelitskih misija započetih lansiranjem TOPEX-a / Posejdona 1992. godine.

4. Rastom broja podataka o globalnim atmosferskim temperaturama, misija će pomoći istraživačima da bolje razumiju kako se Zemljina klima mijenja.

Klimatske promjene ne utječu samo na Zemljine oceane i površinu nego i na sve razine atmosfere, od troposfere do stratosfere. Znanstveni instrument na Sentinelu-6 za mjerenje fizikalnih svojstava Zemljine atmosfere koristit će tehniku koja se naziva radio okultacija.

5. Sentinel-6 će pomoći meteorolozima da poboljšaju vremenske prognoze i modele.

Satelitski radarski visinomjer prikupljat će podatke o stanju morske površine, uključujući značajne visine valova. Podaci prikupljeni instrumentom GNSS-RO nadopunit će opažanja atmosfere. Ova kombinirana mjerenja dat će meteorolozima snažan alat za poboljšanje vremenskih prognoza. Štoviše, informacije o temperaturi i vlažnosti atmosfere, kao i temperaturi gornjeg sloja oceana, pomoći će poboljšati modele koji prate nastajanje i razvoj uragana.

Više o ovoj misiji pratite na stranici Europske svemirske agencije.

Izvor fotografija: ESA

Izvornik:

O’Neill, I. J., Lee J. J. 2020: 5 Things to Know About Sentinel-6 Michael Freilich. NASA, https://www.nasa.gov/feature/jpl/5-things-to-know-about-sentinel-6-michael-freilich (24. 10. 2020.)

Skip to content