Naslovna TemePoznati geografi Povodom smrti prof. dr. sc. u miru, emeritusa Mladena Friganovića

Povodom smrti prof. dr. sc. u miru, emeritusa Mladena Friganovića

Uredništvo geografije.hr

Dana 17. 11. 2015. napustio nas je prof. dr. sc. Mladen Friganović, vodeći hrvatski znanstvenik na području demogeografije. Preminuo je u Zagrebu u 88. godini, ostavivši za sobom 159 knjiga, udžbenika, izvornih znanstvenih radova i stručnih radova. Povodom smrti prof. Friganovića objavljujemo sjećanja dr. sc. S. Šterca, njegovog bliskog suradnika i prijatelja.

Prof. dr. sc. MLADEN ANTE FRIGANOVIĆ, emeritus
Šibenik, 10. 05. 1927.
Zagreb, 17. 11. 2015.

prof. FriganovićBila su to neka druga vremena. I neki drugi ljudi. Drugačiji, s puno dostojanstva prema drugima i sebi. Znali smo ih cijeniti i u njima gledati svoje uzore. Zato jer su bili veliki. Zato jer su nas znali voditi putem koji nije bio nimalo lak. Bila su to vremena u kojima smo uživali, smijali se i plakali…najljepša studentska. Prebrzo su prošla. A ljudi? Odlaze jedan za drugim u kraljevstva nebeska i ostavljaju nam prazninu trajnu do novog odlaska. Otišao je i on. Veliki Mladen Ante Friganović. Dostojanstveno kao što je i živio. Do samog kraja neovisan o drugima, s čvrstinom koju je uvijek imao i pokazivao ostalima. Koji su ju htjeli razumjeti i zadržavati ju u sebi kao novu vrijednost s kojom je trebalo kroz život. Čvrstina, stav, odlučnost, erudicija i pokoja jače izgovorena riječ potvrđivali su osobnost, koja nikad nije dovodila u pitanje osnovne ljudske vrijednosti kad je trebalo razumjeti. Umjesto sitnica i svakodnevnice, prosječnosti i neodlučnosti, umjesto pokornosti i sljedbenosti uvijek je izabrao dostojanstvo. I zato je bio velik.
Vraćam se 40-tak godina unazad. Dani su bili studentski, a ideali i vjerovanja još uvijek nedodirnuti. Tada smo počeli našu suradnju. Tamo na drugoj godini studija. Nisam mogao dugo razumjeti zašto sam baš ja izabran; mali, obični…koji uz to još nije bio Dalmatinac. Niti navijao za Hajduk. Niti ideološki sukladan vremenu. Pitali su me to i Njegovi prijatelji. Koji su ga redom svi beskrajno cijenili kao vrhunskog eruditu, čovjeka sa stavom, sportaša i šibenskog gospodina. Kako je vrijeme prolazilo sve sam više postajao svjestan kako smo zapravo razvili odnos kakvog u današnjoj kaotičnoj akademskoj zajednici gotovo više i nema. Uzajamnog uvažavanja po ljudskim, znanstvenim i moralnim vrijednostima. Uvijek ću mu biti zahvalan dok ne krenem istim putem. Tamo gore na novi susret i novi zajednički znanstveni skup. Ponosan što sam bio učenik Mladena Ante Friganovića. I njegov izbor.
Drugi će nabrajati profesorove zasluge, radove, stručnost, elokventnost, znanstvenost, doprinos našoj struci, sudjelovanja na znanstvenim skupovima, posebnost predavanja, rad u Hrvatskom geografskom društvu i puno još toga kao naše zajedničko naslijeđe koje nam je ostavio. Iz kojeg smo mogli učiti, razvijati se i prenositi ga kao bogatstvo drugima. Puno je toga što bi valjalo istaći, čime bi se trebali ponositi, što bi trebalo nastaviti, što nikad ne bi trebali zaboraviti, na čemu smo mu trebali biti zahvaliti još dok je bio tu…Puno. Ipak, znam kako bi volio da se nikad ne zaborave njegove terenske nastave, napisani udžbenik, suradnja s drugima, njegovi najbliži i njegovi prijatelji. Možda ne tim redom, slijedeći njegovu snagu, širinu i unutrašnje bogatstvo.
Terenska nastava na drugoj godini iz Demogeografije, kaže priča prerasla u legendu, ostaje u svijesti i pamćenju za života svima koji su je doživjeli i osjetili. Nikad nismo bili samo na kopnu. More, plavetnilo, brod i kapetan koji zna o svemu, za osjet unutrašnjeg bogatstva. Istina je, bili smo s njim bogatiji u nekim drugim sretnijim vremenima. Kapetan na nogometnom igralištu u svom Šibeniku, kapetan hrvatske demogeografije, udžbenik svjetske razine i širina izvan Geografskog odsjeka povezali su danas nezamislivo: dvije struke s istim ili sličnim interesom do razine iskrenog i trajnog prijateljstva na kojem mi nešto mlađi nastavljamo dalje graditi njihovu i našu spoznaju. Susretat ću se i dalje s njegovom ekipom i nikad nećemo zaboraviti prisjetiti se velikog nogometaša i znanstvenika, Mladena Antu Friganovića. Njegovim najbližima ostat će praznina koju će malo što moći zamijeniti i zato im želimo prisjećanja koja će im vraćati lijepe slike iz prošlosti koje nose nadu i vjerovanje.
I na kraju. Citat iz zahvale. Hvala mom mentoru, učitelju, … Vječnom mladiću i eruditi. Velikom prof. dr. Mladenu Anti Friganoviću. Vidimo se u Kraljevstvu nebeskom. Bila mi je čast.

Zagreb, 18.11.2015. godine
Stjepan Šterc

Povezane objave

GEOGRAFIJA.HR
Obrazovni portal Hrvatskog geografskog društva i
Geografskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

©2023 Geografija.hr. Sva prava pridržana.

Skip to content