Privatnost i Google Street View

Nenad Buzjak

22. rujna 2020.

l

UVOD

Servis Google karte je uvođenjem Street View-a od kartografske aplikacije za navigaciju i snalaženje postao koristan alat i za prikazivanje virtualne okolice raznih lokacija. Iako je omogućio puno korisnih primjena, izazvao je i mnoge kontroverze.

Gotovo od samih početaka svoga postojanja 2007. godine, kod dijela korisnika platforma Google Street View izazivala je reakcije zbog mišljenja da ugrožava privatnost ili sigurnost imovine i stanovništa, posebno u naseljima. Tvrtka je 2010. priznala da su njena vozila, koja su snimala fotografije za Street View, potajno prikupljala i podatke s nešifriranih WiFi mreža. Godine 2013. Google je priznao da je tijekom fotografiranja ulica povrijedio privatnost pojedinaca prikupljajući osobne podatke. Pritužbe su često dizali pojedinci i pravni zastupnici osoba snimljenih npr. pred striptiz barovima, sudionici raznih okupljanja, kupači ili jednostavno oni koji nisu željeli da ih se fotografira bez njihovog dopuštenja, bez obzira što su snimljeni na javnim mjestima gdje ih može snimiti bilo tko. Iako je Google u početku maknuo velik dio problematičnih snimaka (poput skloništa za žrtve obiteljskog nasilja) i dopustio korisnicima da prijavljuju neprihvatljive snimke, broj pritužbi je rastao. Zbog toga je u pojedinim državama i regijama Google dobio zabranu snimanja.

Rezultat sve jačih pritisaka na Google s najviših razina i od strane korisnika je da danas, svatko tko želi, može tražiti da se dio fotografije zamuti kako se ne bi vidio neki objekt, npr. privatna kuća ili posjed, predmet ili osoba. Cijeli postupak je vrlo jednostavan. Započinje upisivanjem adrese, nakon čega je žutog čovječuljka iz donjeg desnog ugla ekrana povlačenjem potrebno spustiti na lokaciju traženog objekta. Nakon odabira željenog pogleda, u dnu dolje desno potrebno je odabrati opciju Prijava problema pa će se otvariti formular koji je potrebno ispuniti i poslati Google-u na obradu.

Obrazac zahtjeva za zamućivanje dijela fotogorafije. Izvor: Google Street View.

Pri tome treba imati na umu da, ako se nakon zamućivanja predomislite, Google neće skidati zamućenje te ono ostaje “zauvijek”. Moguće je da će nakon slanja Google tražiti dodatne informacije kako bi završio postupak. Zasada nije poznat ritam rješavanja, niti ishodi ovih zahtjeva. Isto je moguće i na kartama Microsoftovog kartografskog servisa Bing.

Izvori:

Google Maps Help, 2019: I want to unblur the image of my house. How do I go about removing the blurring? Google Maps Help, 28. 4. 2019., https://support.google.com/maps/thread/5010142?hl=en (22. 9. 2020.)

Morse. J. 2020: How to blur your house on Google Street View (and why you should). Mashable, 12. 9. 2020., https://mashable.com/article/how-to-blur-your-house-on-google-street-view (22. 9. 2020.)

Wikipedia, 2020: Google Street View privacy concerns, 27. 5. 2020., https://en.wikipedia.org/wiki/Google_Street_View_privacy_concerns (22. 9. 2020.)

Skip to content