Leda na Arktiku nikada manje…

Nenad Buzjak

23. rujna 2020.

l

UVOD

U ponedjeljak 21. 9. znanstvenici Nacionalnog centra za podatke o snijegu i ledu (NSIDC) objavili su da se pokrivenost morskog leda na Arktiku smanjila na minimum od 3,74 mil. četvornih km, što je drugi najniži rezultat u 42 godine zapisa.

Arktički morski led već je izgubio 2/3 volumena tijekom protekla četiri desetljeća, što je dio alarmantnog trenda u polarnom zagrijavanju koji već ima utjecaja na cijeli svijet. Minimum polarnog morskog leda (iznos do kojeg se led otapa tijekom ljetnih mjeseci prije nego što se ponovno počne stvarati po povratku zime) nije samo problem polarnim medvjedima i Inuitima. Kad nema dovoljno leda da reflektira Sunčeve zrake natrag u svemir, ocean apsorbira višak topline, ubrzavajući daljnje topljenje leda. Istodobno se mijenjaju oceanske struje, slabe mlazne struje i mijenjaju obrasci vjetrova. Učinci se odražavaju na globalni ekosustav, očitujući se u većoj sušnosti, vrućinama, poplavama i olujama. Iako se ovogodišnja rekordna sezona požara ili serija uragana koji haraju SAD-om ne mogu izravno povezati s ovogodišnjim gotovo rekordnim gubitkom leda na Arktiku, svi su simptomi iste bolesti: povećanja emisije ugljika.

Prosječna rasprostranjenost arktičkog morskog leda tijekom godina (arktički morski led svoj minimum doseže svakog rujna). Izvor: climate.nasa.gov

Otapanje morskog leda uglavnom ne utječe na globalnu razinu mora, jer je već istiskivao oceansku vodu prije otapanja. Gubitak kopnenih ledenjaka i ledenih pokrova ima ozbiljne posljedice. Da se potpuno otopi, grenlandski ledeni pokrov mogao bi podići razinu mora za najmanje 6 metara, dovodeći mnoge obalne gradove u neposrednu opasnost. Čak i uz trenutne stope zagrijavanja, ta je mogućnost još relativno daleko. Ali kad morski led nestane, može ubrzati gubitak i kopnenog leda, kaže Twila Moon (NSIDC).

“Sateliti snimaju arktički morski led od 1979. godine. Prema tim podacima pokrivenost ledom smanjivala se za oko 12% po desetljeću, sve do 2007. godine kada se gotovo svake godine otapanje ubrzavalo do skoro rekordnih najnižih vrijednosti. Godina 2012. imala je najmanje leda, a 2020. je blizu toga”, kaže Moon. “Trebali bismo biti zahvalni svake godine kada ne vidimo rekord, ali drugo mjesto je jednako loše i indikativno za potpuno promijenjeni svijet u kojem živimo.”.

Izvor:

Baker, A. 2020: ‘A Climate Emergency Unfolding Before Our Eyes.’ Arctic Sea Ice Has Shrunk to Almost Historic Levels. Time, 21. 9. 2020., https://time.com/5890172/arctic-sea-ice-minimum-2020 (23. 9. 2020)

Skip to content