Naslovna TemeGeologija Novi sadržaji na web stranici Hrvatskog geološkog instituta

Novi sadržaji na web stranici Hrvatskog geološkog instituta

Ivan Šišak

Odnedavno su web stranice Hrvatskog geološkog instituta bogatije za brojne sadržaje. Uz standardne, ali znatno obogaćene sadržaje mnogim će se korisnicima najviše dopasti Geoportal. Uz dosad već aktivni WMS (Web Map Service) na kojem se može pregledavati geološka karta Hrvatske u mjerilu 1:300.000, novost je da se mogu besplatno preuzimati geološke karte Hrvatske u mjerilima 1:100.000 i 1:50.000.

Osnovna geološka karte Republike Hrvatske podijeljena je u 73 lista mjerila 1:100.000. Svaki list obuhvaća područje 30′ geografske dužine i 20′ geografske širine (slika 1). Na svakom se listu osim same karte nalaze geološki stup, geološki profil(i), legenda kartiranih jedinica te legende standardnih i topografskih oznaka. Za preuzimanje su dostupni svi listovi (uključujući i listove koji su davno kartirani, ali još donedavno nisu bili izdani, poput npr. lista Karlovac). Listovi su u jpg formatu, rezolucije 300 dpi te dimenzija 8740 x 6142 piksela. Uz svaku kartu dolazi i tumač tj. knjižica u kojoj je opisana geološka građa terena prikazanog na karti. Tumači se uglavnom sastoje od sljedećih poglavlja: Uvod, Geografski pregled, Pregled dosadašnjih istraživanja, Prikaz opće građe terena, Opis kartiranih jedinica, Tektonika, Pregled mineralnih sirovina, Povijest stvaranja terena i Literatura. Dostupni su za besplatno preuzimanje u pdf formatu.

Slika 1. Pregled i preuzimanje listova Osnovne geološke karte mjerila 1:100.000

Osnovna geološka karte Republike Hrvatske 1:50.000 podijeljena je u 185 listova. Svaki list obuhvaća područje 15′ geografske dužine i 15′ geografske širine. S obzirom da se radi o novijem projektu mnogi listovi su još u izradi. Trenutno je dostupno 13 listova (rezolucije 300 dpi, dimenzija 10630 x 8327 piksela), a za očekivati je da će uskoro biti dostupni i drugi listovi koji su u završetku (slika 2). Osnovna geološka karta 1.50.000 je osim po listovima dostupna i prema geološko-geografskim cjelinama pa se tako npr. može preuzeti karta otoka Hvara, Požeške gore i dr.

Slika 2. Pregled i preuzimanje listova Osnovne geološke karte mjerila 1:50.000

Uz navedene, za preuzimanje su dostupne i Osnovne hidrogeološke karte 1:100.000 (izdanih 5 listova) te Osnovna inženjerskogeološka karta 1:100.000 (1 list). Također su dostupne karte mineralnih sirovina po županijama te geokemijski atlas karta RH. Prije preuzimanja korisnik mora ispuniti online zahtjev, a potom na e-mail stigne poveznica za preuzimanje. Preuzete karte se mogu koristiti u informativne, znanstvene ili edukativne svrhe što je potrebno naznačiti prilikom ispunjavanja zahtjeva. Karte se mogu naručiti i u tiskanom obliku, a za cijenu i način naručivanja potrebno je poslati upit e-mailom.

Posebna poslastica za ljubitelje starih karata je dostupnost 32 lista starih geoloških karata Austro-ugarske u mjerilu 1:75.000 koje se mogu izravno preuzeti u jpg formatu (rezolucije 200 dpi, dimenzija 2500 x 2026 piksela; slika 3).

Slika 3. Pregled i preuzimanje listova geoloških karata Austro-ugarske monarhije mjerila 1:75.000

Web stranica je obogaćena i brojnim drugim sadržajima poput kataloga knjižnice i fonda stručne dokumentacija HGI, te interaktivnom multimedijskom izložbom Geologija Hrvatske.

Za svaku je pohvalu nastojanje HGI da svoju kartografsku i drugu građu približi širokom krugu zainteresiranih korisnika. Vjerujemo da će ovaj sadržaj privući pažnju zaljubljenika u geologiju, kartografiju i geografiju, a sigurno će biti od koristi i nastavnicima geografije te brojnim znanstvenicima i istraživačima raznih struka.

Izvori:

Hrvatski geološki institut: https://www.hgi-cgs.hr/

Geološke karte, Hrvatski geološki institut: https://www.hgi-cgs.hr/geoloske-karte/

Povezane objave

GEOGRAFIJA.HR
Obrazovni portal Hrvatskog geografskog društva i
Geografskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

©2023 Geografija.hr. Sva prava pridržana.

Skip to content