Naslovna Hrvatska Riječ novih glavnih urednika

Riječ novih glavnih urednika

Vuk Tvrtko Opačić

Tog vikenda, 23 i 24 listopada 2004 sastankom u Fužinama Geografija hr obilježila je godinu dana uspješnog rada; Dakle, glavni cilj prošlogodišnjeg sastanka u Visuću – preživjeti – je ostvaren.

U Fužinama smo proslavili godinu dana rada

Tog vikenda, 23. i 24. listopada 2004. sastankom u Fužinama Geografija.hr obilježila je godinu dana uspješnog rada. Dakle, glavni cilj prošlogodišnjeg sastanka u Visuću – preživjeti – je ostvaren. Za nas je pojam «preživjeti» podrazumijevao redovito objavljivanje članaka, vijesti, najgeofotki, prikaza knjiga, itd., zatim zadržati sadašnje i privući nove članove autorskoga tima i vanjskih suradnika te doprijeti u što širi krug korisnika (studenata, učenika, nastavnika, znanstvenika i svih drugih zainteresiranih) i o tome obavijestiti javnost. Nakon nepunih 3 mjeseca rada, u siječnju 2004. dobili smo i veliko priznanje «Buga», jednog od vodećih informatičkih časopisa u Hrvatskoj, koji nas je uvrstio u Top 25 hrvatskoga weba u društvo «velikih» i «jakih», npr. HTneta, VIPneta, PBZ Leasinga, Renaulta Hrvatska, Erste & Steiermärkische Banka, itd. Uz PLIVA zdravlje jedini smo edukativni portal uvršten na ovu listu. Iznimno nam je drago da je Vaša podrška iskazana i velikim brojem posjeta (gotovo 100 000 u godinu dana postojanja), na čemu Vam, naravno, zahvaljujemo. Ovom prilikom želimo čestitati i voditelju Geografije.hr, Aleksandru Lukiću koji je zbog uspješnosti našeg portala predložen od Prirodoslovno-matematičkog fakulteta za godišnju nagradu za popularizaciju znanosti. Naš član uredništva, Neven Bočić predložen je od PMF-a za godišnju nagradu za znanstvenog novaka, na čemu mu iskreno čestitamo.

Sl. 1. Uz Vaše pohvale, naše najveće ovogodišnje priznanje

Što je bilo dobro, što je bilo loše…

Na godišnjem sastanku Uredništva analizirali smo dosadašnji rad. Samo par naglasaka, bitnih za uređivanje Geografije.hr u vremenu pred nama. Uspješnim smatramo objavljivanje većeg broja članaka (preko stotinjak), mahom napisanih od strane autora Geografije.hr. Objavljivali smo i najuspješnije studentske seminare, potičući kreativnost naših mladih kolega. Povećan je i broj stalnih urednika, zaključen je prvi godišnji ugovor o oglašavanju s tvrtkom Meridijani, a Geografija.hr spomenuta je u medijima više od dvadesetak puta. No, valja pogledati istini u oči. Bilo je trenutaka kada jednostavno nismo uspjeli održavati ritam redovitog objavljivanja. Nismo uspjeli odgovoriti na sva Vaša pitanja u rubrici «Pitaj geografa». Podbacili smo po pitanju kartografskih prikaza. Nismo bili dovoljno interesantni učenicima. Usprkos pojavljivanjima u medijima, nismo u potpunosti zadovoljni marketingom i odnosima s javnošću. Hvala vam što se sudjelovali u anketi, i ona nam je pomogla da spoznamo upravo nabrojano.

Sl. 2. U magli na Tuhobiću nije se vidjelo ništa osim daljnjih razvojnih smjernica Geografije.hr                        

  

Što bi se moglo napraviti u novoj godini

Vodeći računa o Vašim kritikama u anketi nastojat ćemo sadržaje na Geografiji.hr što više usmjeriti prema nastavnicima i učenicima, revidirat ćemo pojedine rubrike koje nisu zaživjele kako smo zamislili, nastojat ćemo uvesti i neke nove rubrike te se pozabaviti s nedostatkom kartografskih sadržaja. Jedan od ključnih ciljeva bit će nam poboljšanje komunikacije između Vas i nas kako bi što više Vaših pitanja dobilo zadovoljavajuće pravovremene odgovore. Upravo zbog želje za kvalitativnim iskorakom, odlučili smo prestrukturirati rad uredništva. Tako će se dosadašnji glavni urednik i voditelj projekta Aleksandar Lukić više usmjeriti na osiguravanje uvjeta održivosti projekta u budućnosti te na marketing, dok su za nove glavne urednike koji će se fokusirati na stručne sadržaje na stranici izabrani Vuk Tvrtko Opačić i Vedran Prelogović. Kao novost uvodimo urednike pojedinih rubrika koji će voditi brigu o kvaliteti njihovih sadržaja  te nastaviti s pisanjem članaka na naslovnici. Tako će Ivan Zupanc i dalje uređivati rubriku Najgeofotka (šaljite mu i dalje Vaše najbolje fotografije na najfotka@geografija.hr), a Vera Graovac će biti zadužena za uređivanje elektronskog biltena novosti. Tehnički urednik navedenog biltena bit će Mario Dakić. I ostalim rubrikama namjeravamo naći urednike u što skorije vrijeme.

Sl. 3. Što je to na meniju Geografije.hr za sljedeću godinu?

Uz želju da ćemo Vašu i našu Geografiju.hr učiniti još kvalitetnijom pozivamo Vas na suradnju. Čitajte nas i dalje.

Vaši glavni urednici

Vuk Tvrtko Opačić

Vedran Prelogović

Povezane objave

GEOGRAFIJA.HR
Obrazovni portal Hrvatskog geografskog društva i
Geografskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

©2023 Geografija.hr. Sva prava pridržana.

Skip to content