The Historical Geography of Croatia

Nenad Buzjak

8. travnja 2021.

l

UVOD

Nedavno je, u izdanju izdavačke kuće Springer izašla knjiga "The Historical Geography of Croatia" autora prof. dr. sc. Borne Fuerst-Bjeliš (Geografski odsjek PMF-a Sveučilišta u Zagrebu) i prof. dr. sc. Nikole Glamuzine (Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu).

Dok nam knjiga ne dođe u ruke kao vijest ćemo iskoristiti opis knjige dostupan na stranicama izdavača. U njemu se ističe da ova monografija daje sveobuhvatan prikaz teritorijalnog razvoja Hrvatske i povijesnih procesa od značajnog prostornog utjecaja. Obuhvaća višetisućljetni vremenski raspon – od prapovijesti do danas, kroz relevantna razdoblja poput prapovijesti, antike, srednjeg vijeka, razdoblja napredovanja i povlačenja osmanlijske vlasti, razdoblja razvoja srednjoeuropske željezničke mreže, razdoblja bivših jugoslavenskih zajednica te najnovije razdoblje neovisne Hrvatske. Knjiga je ilustrirana brojnim kartama i slikama. Značajno je da su je napisali znanstvenici iz regije, na temelju izvornih istraživanja te opsežne literature i izvora. Značaj knjige je i taj da sada i strani čitatelji mogu saznati relevantne informacije o kompleksnom razvoju teritorija i kulturnog krajobraza današnje Hrvatske. Njen znanstveni, ali sveobuhvatan pristup koristit će znanstvenicima, studentima i svima koji su zainteresirani za povijesne i geografske procese ne samo Hrvatske, nego i jugoistočne Europe.

Izvor: URL1: The Historical Geography of Croatia, Springer, https://www.springer.com/gp/book/9783030684327 (8. 4. 2021.)

Skip to content